Gastronomi dünyasının en prestijli etkinliklerinden biri olan Culinary Forum 2025, bu yıl da sektörün önde gelen isimlerini ve geleceğin şef adaylarını bir araya getirdi. 26-27 Şubat 2025 tarihlerinde Nirvana Cosmopolitan Otel’de gerçekleşen organizasyonda, Türkiye’nin dört bir yanından gelen ünlü şefler, akademisyenler ve öğrenciler gastronominin geleceğini tartıştı.

Kocaeli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emrah Özkul tarafından moderatörlüğü gerçekleştirilen “Gastronominin Mizahi Yönü: Google Yorumları Michelin’i Yendi mi?” başlıklı söyleşiye, Michelin Yıldızlı ünlü şefler; The Barn Executive Chefi Buğra Özdemir, Telezzüz Executive Chefi Bahtiyar Büyükduman, Mürver Restaurant Head Chefi Mevlüt Özkaya ve Zuma Restaurant Executive Chefi Emrah Orak katıldı.

Prof. Dr. Emrah Özkul’un keyifli ve bilgilendirici moderatörlüğü eşliğinde, sektörün önde gelen şefleri dijital yorumların restoranların prestiji üzerindeki etkilerini değerlendirerek, gastronominin geleceğine dair önemli görüşlerini paylaştılar. Aynı zamanda gastronominin mizahi yönünü ele alarak izleyicilere eğlenceli anlar yaşattılar.

Sosyal Medya ve Google Yorumları Müşteri Algısını Nasıl Etkiliyor?

“Google ve sosyal medyada yapılan yorumlar gerçekten müşteri algısını değiştiriyor mu, yoksa bu durum sadece bir gösteriş unsuru mu?” Bu soruyu Prof. Dr. Emrah Özkul, şef Buğra Özdemir’e yöneltti. Özdemir, işletmelerin ücret karşılığında kendilerine yüksek puanlar verebildiğini veya öfkeli bir müşterinin haksız ve olumsuz yorumlar yapabildiğini belirtti. Bu durumun, hem işletmeler hem de tüketiciler açısından önemli bir güvenlik açığı oluşturduğunu vurgulayan Özdemir, bunu iyiye ya da kötüye kulanmanın kişinin insiyatifine kaldığını belirtti. Bu doğrultuda, kullanıcı yorumlarının her zaman objektif olmayabileceğine dikkat çekti.

Olumsuz Yorumlarla Nasıl Baş Edilmeli?

Şef Bahtiyar Büyükduman, olumsuz ve absürt yorumlarla nasıl başa çıktıkları konusundaki soruya verdiği cevapta, müşteri geri bildirimlerini doğrudan restoran içerisinde almayı tercih ettiğini belirterek “Misafirlerimize özellikle ‘Beğenmediğiniz bir şey var mı?’ diye soruyorum. Bu benim daha çok hoşuma gidiyor. Çünkü aynı konuda beş olumsuz yorum alırsam hemen revizeye gidiyorum,” dedi. Kötü yorumların gelişim açısından yapıcı olduğuna inandığını vurgulayan Büyükduman, bazı yorumların ise işletmeyle ilgisiz ve gereksiz olabildiğini, bu tür yorumların çok da dikkate alınmaması gerektiğini dile getirdi.

Kurumsal bir imaj mı daha etkili yoksa samimi bir imaj mı?

Prof. Dr. Emrah Özkul’un marka imajlarını nasıl yönetmesi gerektiği ile ilgili sorusuna cevap veren Şef Emrah Orak, her iki imajın da bir arada bulunması gerektiğini belirtti. Orak, “Aslında her ikisi de sentezlenmeli. Kurumsallığı taşırken samimiyeti de korumalıyız. Samimi yapılmayan bir işin uzun vadede ayakta kalacağını sanmıyorum. Sürdürülebilirlik adına samimiyeti sağlamamız gerekli” dedi.

Michelin Yıldızı, Şeflerin Üzerinde Baskı Yaratıyor mu?

Prof. Dr. Özkul, Michelin yıldızının mutfak dünyasında prestijin zirvesi olarak kabul edildiğini belirterek, bu başarının şefler üzerinde bir baskı yaratıp yaratmadığını şeflere sordu. Şef Mevlüt Özkaya, Michelin yıldızına sahip olmanın büyük bir mutluluk olduğunu, ancak bir noktadan sonra hedef haline gelinebildiğini belirtti. Yıldızını kaybeden bazı şeflerin yaşadığı psikolojik baskının çok büyük sonuçlara yol açabildiğini belirten Özkaya “iki yıl önce yıldızını kaybeden bir şefin intihar ettiğini biliyoruz. Bizim için önemli olan, gerçek anlamda yemek yapmaya odaklanmak ve bu sürecin hayatımızı olumsuz etkilemesine izin vermemek. Her şeyi sınırında yaşamak gerektiğine inanıyorum” dedi.

XPERIENCE” temasıyla düzenlenen organizasyona, Türkiye’nin dört bir yanındaki 57 üniversiteden yaklaşık 4.500 gastronomi ve aşçılık öğrencisi katılım sağladı. Toplamda 7 binden fazla katılımcının yer aldığı forumda, paneller, konferanslar ve networking etkinlikleri düzenlendi.

Culinary Forum 2025, gastronomi sektörünün geleceğine yön vermeyi amaçlayan oturumları ve etkinlikleriyle büyük yankı uyandırdı. Organizasyon, sektör profesyonelleri, akademisyenler ve öğrenciler için önemli bir buluşma noktası oldu.