
Güney Kore’deki uçak kazasında 179 kişinin ölümüne yol açan olayda, pistin sonunda bulunan beton duvarın rolü sorgulanıyor.
Jeju Air’e ait uçak, Muan Uluslararası Havalimanı’nda pistten çıktıktan sonra bu beton duvara çarparak alev aldı. Kazanın ardından hava güvenliği uzmanları, beton yapının uçak kazasına nasıl katkıda bulunduğunu araştırıyor.
Uçuşun sonunda, pilotun bir kuş çarpması nedeniyle inişi iptal edip karşı yönden iniş yapma talebinde bulunduğu, ancak uçak pistin sonuna kadar kayarak sert bir şekilde engelle çarpınca kazanın meydana geldiği ifade ediliyor.
Hava güvenliği uzmanı David Learmount, uçak pistten çıkmadan önceki inişin “kanatsız” olabileceğini ve bu durumun daha fazla hayatta kalma şansı sunduğunu belirtti. Learmount, uçağın pistin sonunda bulunan bu engelle çarpışmasının, ölümlerin ana nedeni olduğunu vurguladı.
Münih’te görevli Lufthansa pilotu Christian Beckert, beton yapıyı “alışılmadık” olarak nitelendirerek, normalde pistin sonunda böyle bir duvarın bulunmaması gerektiğini söyledi. Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı ise, bu tür yapıların diğer havaalanlarında da bulunduğunu, ancak daha kırılabilir malzemelerle yapılması gerektiği konusunda bir inceleme başlatıldığını açıkladı.
Kazaya karışan uçakla aynı tipteki uçağı kullanan 48 yıllık pilot Chris Kingswood, uçakların genellikle hafif yapılar olduğunu, bu nedenle beton bir duvar gibi sert engellerin uçağın parçalanmasına neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, pistin sonundaki bu engelin endüstri standartlarına uygun olmadığını vurguladı.
Havacılık analisti Sally Gethin, pilotların bu tür engellerin farkında olup olmadığını sorguladı. Ayrıca, kazanın ardından yapılan soruşturmalarda, kontrol kulesinin pistin ikinci kez kullanılmaması yönünde bir talimat verip vermediğinin de önemli bir konu olduğu ifade ediliyor.
Yetkililer, bu kazanın ardından soruları cevaplamak için yoğun bir şekilde soruşturma yürütüyor.
Fotoğraf: Reuters