6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Adıyaman’daki İsias Otel davasının altıncı duruşması yaklaşık 16 saat sürdü ve sonunda karar açıklandı.

6 Şubat 2023 Maraş depreminin ardından Adıyaman’da meydana gelen depremde yıkılan ve 72 kişinin öldüğü Grand İsias Otel davasında karar duruşması (6. duruşma) dün yapıldı. Adıyaman Adliyesi’ndeki 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada gün boyunca yapılan duruşma sonrası mahkeme kararı, bugün sabaha karşı 02:00’de açıklandı.

Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) göre, otelin sahiplerine ‘bilinçli taksir’ suçundan hapis cezaları verildi.Mahkeme, sanıklara “bilinçli taksir” suçundan hapis cezaları verdi. Otelin sahibi Ahmet Bozkurt 17 yıl 17 ay, oğlu Mehmet Fatih Bozkurt ise 15 yıl 28 ay hapis cezası aldı.

Otelin mimarı Erdem Yıldız 17 yıl 17 ay hapis cezası alırken, otelin statik hesap raporunu hazırlayan inşaat mühendisi Halil Bağcı’ya 7 yıl 16 ay hapis cezası verildi. Sanıklardan Hasan Aslan’a 15 yıl 16 ay ve Mehmet Göncüoğlu’na da 7 yıl 16 ay hapis cezası verildi.

Davayı KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Başbakan Yardımcısı Turizm, Kültür, Çevre ve Gençlik Bakanı Fikri Ataoğlu, Kıbrıs Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı ve KKTC’li avukatlar da takip etti.

Hayatını kaybeden çocukların aileleri, duruşma öncesinde ellerinde “Adalet olası kastla gelecek”, “Kamu görevlileri yargılansın”, “Kader değil cinayet” yazan pankartlar taşıdı.

Hayatını kaybeden çocukların ailelerinin kurduğu Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği ve Rehberler İçin Adalet Platformu üyeleri, duruşma öncesi yaptıkları basın açıklamasında tüm sanıkların “bilinçli taksirle değil, olası kastla” yargılanmasını talep etti.

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği başkanı Ruşen Yücesoylu Karakaya, deprem sonrası İsias Otel yıkımının ve ölümlerin, yapının izin ve denetim süreçlerinden sorumlu kamu görevlilerinin görevlerini ihmal etmesi sonucunda meydana geldiğini belirtti.

İsias Otel’in deprem mevzuatına aykırı biçimde inşa edildiğine ilişkin dört bağımsız bilirkişi raporuna atıfta bulunan Karakaya, “sanıkların ‘bilinçli taksirle’ değil, ‘olası kastla’ yargılanmaları gerekmektedir. Çünkü bu yapı, ihmalin ötesinde, bile bile ölüme davetiye çıkarılarak inşa edilmiştir.” dedi.

T24’ün haberine göre, İsias Otel davasında tutuklu sanık Ahmet Bozkurt, bilirkişi raporlarına itiraz ederek, “Salonda mutlaka bir uzman dinlenmeli” önerisinde bulundu, ancak talebi reddedildi.

Otelin yıkımında iki çocuğunu kaybeden Ayşe Akın, “Çocuklarımızı kum yığınlarından kendi ellerimizle çıkardık. Bir anne olarak yaşadıklarımı izliyorum ve burada yalanlar, saygısızlıklar, sahtekarlıklar görüyorum” dedi. 14 yaşındaki oğlunu kaybeden Meriç İçme ise, “11 ilde deprem oldu. O illerde böyle bir enkaz yok. Enkazın başında bulunan ekipler canlı çıkamayacağını söyledi. Bunu yaşadık” diye konuştu.

Sanıkların savunmalarında, Ahmet Bozkurt bilirkişi raporlarının “siparişle hazırlandığını” öne sürerken, depremin şiddetinin 10.7 olduğu ve bu kadar şiddetli bir depreme hiçbir binanın dayanamayacağını belirtti. Otelin mimarı Erdem Yıldız, statik projeyi kendisinin yaptığı ve ruhsat sürecinde herhangi bir usulsüzlük bulunmadığını savundu. İnşaat mühendisi Halil Bağcı’nın avukatı ise, müvekkilinin fenni mesuliyetle ilgili bir delil olmadığını, Bağcı’nın projeye imza atmadığını ileri sürdü.

İsias Otel Faciasında Neler Yaşanmıştı?

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen büyük deprem sonrası Adıyaman’da, Atatürk Bulvarı’ndaki İsias Otel yıkılmıştı. Otelin çökmesi sonucu 72 kişi hayatını kaybetti; bu kişilerin 35’i Kıbrıs’tan gelen voleybolcu çocuklar, 30’u ise tur rehberleriydi. Voleybolcu çocuklar, Gazimağusa Türk Maarif Koleji’nin sporcu kafilesinin üyeleriydi.

Otelin sahibi Ahmet Bozkurt ve yönetim kurulu üyeleri, oğulları Mehmet Fatih Bozkurt ve Efe Bozkurt, 17 Şubat 2023 tarihinde tutuklanmıştı. İsias Otel davası, Kahramanmaraş merkezli depremde Adıyaman’daki yıkılan diğer binalardan ayrı olarak soruşturuluyordu.

Kaynak: AA / T24 HABER