
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Filistin topraklarının tarihsel, politik ve kültürel bağlamda nasıl gözlemlendiğini ele alan “Kuşbakışı Filistin” sergisine ev sahipliği yapıyor. Hem somut hem soyut anlamda havadan bir bakışın sonuçlarını gözler önüne seren sergi, 19 Mart 2025 tarihinde ANAMED’de ziyaretçileriyle buluşacak. “Kuşbakışı Filistin” sergisi, ANAMED Oditoryumu’nda serginin ana temalarını tanıtan bir panel ile açılacak. Herkesin katılımına açık olan panelde Türkçe simultane çeviri sağlanacak.
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Filistin coğrafyasına geçmişten günümüze süregelen havadan bakışın eleştirel bir gözle incelendiği yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. 19 Mart 2025 tarihinde ANAMED’de ziyaretçileriyle buluşacak olan “Kuşbakışı Filistin” adlı sergi, 25 Ocak 2026 tarihine kadar görülebilecek.
Küratörlüğünü Yazid Anani, Zeinab Azarbadegan, Zeynep Çelik ve Salim Tamari’nin; yardımcı küratörlüğünü ise Asma’ Al-Mozayen’in üstlendiği sergi; arşiv materyalleri, fotoğraf albümleri, kitaplar, belgeler, mektuplar, videolar ve sanat eserlerinden oluşan bir seçki aracılığıyla bu bakışın tarihsel ve çağdaş görünümünü inceliyor.
“Kuşbakışı Filistin” sergisi, ana temalarını ve argümanlarını tanıtan bir panelle açılacak. Küratörlerden Yazid Anani ve Zeynep Çelik’in ortak açılış konuşması ile başlayacak olan panelde serginin Ramallah’taki A.M. Qattan Vakfı’nda 2021 yılında ilk kez sergilenmesinin ardından İstanbul’da ziyarete açılma süreci paylaşılacak.
Yazid Anani ve Zeynep Çelik’in konuşmalarının ardından, serginin farklı temalarını ele alan bireysel sunumlar yapılacak. Bu temalar arasında Nabi Musa ve Nabi Rubin’in mawasim ritüelleri ve bunların zamanla siyasileşmesi, 20. yüzyıl başındaki Osmanlı altyapı projeleri, 19. yüzyıl sonundan günümüze hava teknolojilerinin kullanımı, yerleşik söylemleri sorgulayan belgesel temelli sanat eserleri yer alacak. Küratörlerin konuşmalarını takiben, Hanan Toukan ve Rana Barakat, serginin daha geniş bağlamını tartışarak Filistin direnişinde sanatın farklı yönlerini katılımcılarla paylaşacak.
“Kuşbakışı Filistin”, küratörlerin tanımladığı altı ana tematik bölüm aracılığıyla, yukarıdan bakış ile yeryüzünde yaşanan gerçeklikler arasındaki ilişkiyi araştırarak dönemin öyküsünü ortaya koyuyor. Sergi, sömürgeci bakış açısı ve yerel direniş arasındaki mücadelenin izlerini sürerken, demiryolları ve kentsel altyapıdan askeri tesislere ve arazinin dönüşümüne kadar olan süreci tüm boyutlarıyla sorguluyor.
Sergide Yer Alan Sanatçılar: Amer Shomali, Andrew Yip, Dia’ Azzeh, Fares Shomali, Forensic Architecture, Gian Spina, Jack Persekian, Kamal Jaafari, Lumière brothers, Mahmoud Alhaj, Mohanad Yaqubi, Nida Sinnokrot, Raed Helou, Riwaq–Centre for Architectural Conservation, Sophie Halabi, Zeina Zarour
PROGRAM:
Tarih: 19 Mart 2025, 11:00
Yer: ANAMED Oditoryumu
- 11:00 – 11:10 Karşılama Konuşması – Chris H. Roosevelt (ANAMED direktörü)
- 11:10 – 11:20 Konuşmacıların Takdimi – Asma’ Mozayen (asistan küratör)
- 11:20 – 11:30 Açılış Konuşmaları – Yazid Anani, Zeynep Çelik (küratörler)
- 11:30 – 11:40 Sahil Şeridi Sufi Dini Merasimleri ve Karnavalesk – Salim Tamari (küratör)
- 11:40 – 11:50 Çölde Osmanlı Modernitesi – Zeynep Çelik (küratör)
- 11:50 – 12:00 İmparatorluk Gözetimi ve Halk Direnişi Teknolojileri – Zeinab Azarbadegan (küratör)
- 12:00 – 12:10 Anlatısal Bir Çekişme Alanı: Havadan Belgeleme – Yazid Anani (küratör)
- 12:10 – 12:30 Soru ve cevap – Buket Coşkuner (oturum başkanı, ANAMED yöneticisi)
- 12:30 – 12:45 Kahve arası
- 12:45 – 13:15 Gazze’den Sonra: Söylemin Sıradanlığı ve Temsilin Kusurları – Hanan Toukan (kapanış konuşmacısı)
- 13:15 – 13:45 Aşağıdan Filistin: Farklı Perspektiflerle Düşünmek – Rana Barakat (kapanış konuşmacısı)
- 13:45 – 14:15 Soru ve cevap – Buket Coşkuner (oturum başkanı, ANAMED yöneticisi)