Gastronomi sektörünün geleceğine eğitim ve yenilikçi fikirlerle yön vermek amacıyla düzenlenen Culinary Forum, bu yıl üçüncü kez “XPERIENCE” temasıyla Antalya’da gerçekleşti.

Gastronomi sektörünün geleceğine eğitim ve yenilikçi fikirlerle yön vermek amacıyla düzenlenen Culinary Forum, bu yıl üçüncü kez “XPERIENCE” temasıyla Antalya Nirvana Cosmopolitan Hotel’de gerçekleşti. Türkiye’nin dört bir yanındaki 57 üniversiteden yaklaşık 4 bin 500 gastronomi ve aşçılık öğrencisi ile horeka sektör liderleri, şefler, gastronomi uzmanları ile 74 üniversiteden 163 akademisyeni bir araya getiren etkinlik iki gün boyunca 7 bin kişiyi ağırladı.

İtalya ihracatının yüzde 28’i gastronomiden

Gastronomide küresel oyuncu olmanın tek yolunun eğitim odaklı vizyoner paylaşımlarla mümkün olduğunu ifade eden Culinary Forum’un Kurucu Ortağı Murat Aslan ‘’Dünyada en fazla lokal mutfağa sahip ülke İtalya. Pizzacısı ayrı, makarnacısı ayrı, peynircisi ayrı. İtalyan şef başka bir ülkeye gittiğinde ‘Ben parmesan peynirini buradan, makarnayı buradan istiyorum’ diyor. Dünyanın en büyük üreticilerden biri olan İtalya ihracatının yüzde 28’i gastronomiden geliyor. Ürünlerini bütün dünyaya satıyorlar. Forumun bir amacı da mezun olduktan sonra yurtdışında çalışacak gastronomi öğrencilerinin Türk ürünlerini yurt dışında da tanıtmasını sağlamak’’ dedi.

Öğrenci sayısı 65 bine yükseldi

Türkiye’de tescillenmiş 1658 coğrafi ürün bulunduğuna dikkat çeken Murat Aslan sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Şimdi bundan 20 sene önceye baktığımızda biz şefler çok daha fazla yurt dışına gitmeye başladık. 2021’de 5.1 milyar dolar gastronomi turizmi 18 milyar dolara ulaştı. 2025 hedefi 25 milyar dolar. Bu da turizm gelirlerinin üçte biri. 2015 yılında 28 olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü olan üniversite sayısının 2024 yılında yüzde 379 artarak 113’e, öğrenci sayısı 65 bine yükseldi. Dünya mutfaklarında çalışan genç şeflerimiz yeni ürünler, özel reçetelerle bölgenin tanıtımını üstlenebilir, gastronomi ihracatımızı artırabilir’’ dedi.

Gastronomi turisti 259, normal turist 171 dolar harcıyor

Gastronomi odaklı turistlerin daha yüksek harcama eğiliminde olduğunu ifade eden Murat Aslan ‘’Araştırmalara göre gastronomi turistleri ortalama 945 doların 259 dolarını yeme-içme, normal turistler ise 837 doların 171 dolarını yeme-içme için harcıyor. Dünya Turizm Örgütü’ne (UNWTO) göre lüks turistler gastronomi deneyimlerine ortalama bir turistten yüzde 25-35 daha fazla para harcıyor. Günlük harcamaları 415 dolar civarında. Turist, 3 günlük gastronomi turu yapacağım deyip Antep’e geliyorsa o zaman biz kazanmış sayılıyoruz’’ diye konuştu.

Gamze Cizreli: 2025’te Türk mutfağı yükselişte

BigChefs Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Cizreli, 2025’e yön verecek gastronomi trendlerini anlattı: ‘’İçerisinde kitapçı, çiçekçi gibi farklı konseptleri bir araya getiren mekanlar yükselişe geçiyor. 2025’te sokak lezzetlerini evrilerek izleyeceğiz. Daha üst segmente çıkıyorlar. Haute Cuisine Street Food yükselişe geçiyor. Bir sosisli sandviç, trüflü mayonezle, iyi bir gravyer peyniriyle sunulacak. Köklere dönüşü önümüzdeki dönem çok daha fazla duyuyor olacağız. Türk mutfağı ve Hong Kong Barbeküsü, Doğu yine yükselişte olacak. Orta Doğu doygunluğa ulaştı. Bunu rakamlar da söylüyor. Dubai inanılmaz popülerdi. Artık satış grafikleri eskisi kadar yüksek değil. ABD zaten doygunluğa ulaştı. Avrupa yaşlanan nüfusuyla aşağı gidiyor. Şimdi Güneydoğu Asya; Malezya, Filipinler, Endonezya, Tayland, Hong Kong, Singapur yükselişte. Buralar inanılmaz büyüyen pazarlar. Dubai çikolatasından sonra fıstıklı içecekler, sebze cipsleri de yükselen gıdalar arasında.’’

Michelin yıldızlı şefler de öğrencilerle buluştu

Gastronomi sektörünün en can alıcı konu başlıklarının iki gün boyunca masaya yatırıldığı forumda 82 konuşmacı 27 ayrı panelde bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Sektörün geleceğine yön verecek yenilikçi fikirlerin ve vizyonların paylaşıldığı etkinlikte gastronomide yeni trendler, dünya mutfaklarının keşfi, lezzet ekonomisi, gastronomide inovasyon, geleceğin menüleri, yerel ürünlerin menülerde yükselişi, yemek kültürü araştırmalarında etnografik yöntemin kullanımı gibi gastronominin geleceğine yön verecek önemli konu başlıkları da ele alındı. Michelin yıldızlı şefler Buğra Özdemir, Bahtiyar Büyükduman, Mevlüt Özkaya, Emrah Orak da etkinliğin son gününde gastronomi öğrencileriyle bir araya gelerek tecrübelerini paylaştı. Şefler öğrencilere ‘’Michelin yıldızı peşinde değil, yaptığınız işin en iyisi olmanın peşinden koşun’’ mesajı verdi.

Sektörün birbirinden önemli isimleri Culinary Forum’da

Culinary Forum üçüncü senesinde de birbirinden önemli isimleri ağırladı. Kilit Group Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kilit, Bonna Porselen Genel Müdürü Erbil Aşkan, UFS Türkiye&Orta Asya&Kafkasya Genel Müdürü Yılmaz Tokgöz, D-Ream Group Marka Şefi Vedat Demir, Four Seasons Executive Chef Özgür Üstün gibi isimler yer aldı.