
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayelerinde 2023 yılında konaklama tesisleriyle ilk adımı atılan ve şimdi gastronomi tesisleri ile müzik meslek birlikleri arasında 40 yıldır çözülemeyen telif hakları konusunda yeni bir dönemi başlatacak olan “Müzik Lisansına İlişkin İş Birliği Protokolü” imza töreni, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Törene, müzik ve gastronomi sektörünün önde gelen temsilcileri; MSF – Müzik Sektöründe Eser Sahipleri Federasyonu Başkanı Ferhat Göçer ve Başkan Yardımcısı Recep Ergül, MÜZFED – Müzik Sektöründe Bağlantılı Haklar Federasyonu Başkanı Bülent Forta ve Başkan Yardımcısı Burhan Şeşen, TURYİD – Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer, TÜRES – Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl de katıldı.
Anlaşma ile birlikte Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) ve Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) üyesi olan binlerce işletme, indirimli bedellerle tek elden kolay bir şekilde telif lisansı alabilecek; yargısal ihtilafların önüne geçilecek, telif hakkı sahiplerinin gelirleri artacak.
Telif Gelirlerinde Rekor Artış
2023 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca başlatılan çalışmalar sonucunda, müzik sektöründe faaliyet gösteren 7 meslek birliği bir araya gelerek konaklama tesislerinde müzik lisans belgesi uygulaması başlatmıştı.
“Telif hakları sadece hak sahiplerini korumaz, kültürel gelişime de katkı sağlar”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Telif hakları, bir taraftan hak sahiplerini koruyarak onlara telif geliri elde etme imkânı sunarken, diğer taraftan daha çok eser üretimine uygun bir zemin yaratır ve toplumun kültüre, sanata erişimini kolaylaştırır. Bu nedenle, iyi işleyen bir telif hakkı sisteminden bahsedebilmek için hak sahipleri, kullanıcılar ve toplumun geneli arasında hakkaniyetli bir menfaat dengesinin sağlanması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.
Konaklama Sektöründe Başarı Sağlandı, Sıra Gastronomi Sektöründe
Bakan Ersoy, “Bu sistemle lisanslı otel sayısı 7 kat artarak 14 bine ulaştı, müzik meslek birliklerinin telif gelirleri ise son iki yılda %343 oranında rekor bir artışla 2 milyar 200 milyon TL’yi aştı. Ayrıca, önceden 5000’in üzerinde hukuki işlem başlatılmışken, yeni uygulamayla birlikte yargısal ihtilaflar tamamen sona erdi.” dedi.
Bu başarının gastronomi sektöründe de sağlanması adına müzakerelerin başlatıldığını belirten Bakan Ersoy, “Müzik meslek birliklerimiz bir araya gelerek tek elden lisanslama yapmayı ve tarife bedellerini ortalama %70 oranında indirmeyi kabul etti. TURYİD ve TÜRES yetkililerimiz ise üyelerini telifli müzik kullanmaya teşvik etmek ve bu konuda koordinasyonu sağlamak sorumluluğunu üstlendiler.” diye ekledi.
Protokol kapsamında telif lisansı alan işletmeler, kapasitelerine ve işletme türlerine göre belirlenmiş uygun ve orantılı bedeller karşılığında milyonlarca yerli ve yabancı şarkıyı sınırsızca kullanabilecek.
Tarafların mutabakatıyla oluşturulan Protokol, indirimli tarife bedellerinin yanı sıra, ülkemizde faaliyet gösteren bütün müzik meslek birliklerinin birlikte hareket etmesi nedeniyle işlem kolaylığını da amaçlıyor.
Ülkemizin kültürü, ekonomisi ve tanıtımı açısından iki önemli değer olan gastronomi ve müzik alanlarında sağlanan bu işbirliğinin bir tarafta müzisyenlerin hak ettikleri telif gelirine ulaşmasına diğer tarafta işletmelerin hizmet kalitesine önemli katkı sunacağı değerlendiriliyor.
Kısa vadede diğer sektörleri ve işletmeleri etkileyecek bir dönüşümün önemli bir adımı niteliğindeki bu protokolün tüm taraflara ve Ülkemiz telif ekosistemine önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Düzenlenen basın toplantısında, sektörün önde gelen temsilcileri ve ilgili kurumlar telif hakları konusunda sağlanan ilerlemeleri kamuoyuyla paylaştı.
MSF – Müzik Sektöründe Eser Sahipleri Federasyonu Başkanı Ferhat Göçer, telif hakları konusundaki bu ilerlemeyi şu sözlerle değerlendirdi:
“50 yılı aşkın telif yolculuğuna dair tarihi bir günü paylaşıyoruz. Hayatın anlamını çoğaltmaya gayret eden eser sahipleri için kıymetli bir gün yaşıyoruz. Bugünlere gelmek kolay olmadı. Buradaki en büyük pay, çözüme odaklı Sayın Bakanımız ve ekibine aittir.”
MSF Başkan Yardımcısı Recep Ergül, telif hakları toplama konusunda son dört yılda büyük bir ilerleme kaydedildiğini belirtti:
“Dört yıl önce telif toplama konusunda Türkiye, dünyanın en son altı ülkesi arasındayken, 2023 verilerine göre onlarca basamak atlayarak 39. sıraya yükselmiştir. Sayın Bakanımıza teşekkür ediyoruz, sanatın ve sanatçının dostu olarak taleplerimiz ve sorunlarımız karşısında hep yanımızda oldu.”
MÜZFED – Müzik Sektöründe Bağlantılı Haklar Federasyonu Başkanı Bülent Forta ise telif hakları konusundaki çalışmalara vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:
“Telif yürüyşü kanayan bir yaraydı. Türkiye’de mevcut müzik kültürünün dünyaya taşınması ve telif hayatında dünya ile rekabet edebilmesi için bu tür adımları çok değerli buluyoruz ve bu süreçte desteği olan herkese teşekkür ediyoruz.”
MÜZFED Başkan Yardımcısı Burhan Şeşen ise devletin ilk kez müzisyenlerin yanında olduğunu gördüğünü belirtti:
“Hayatımda belki de ilk kez devletin müzisyenlerin yanında olduğunu görüyorum. İyi ki telif bilincinin yerleşmesine katkı sağlayan bir Kültür ve Turizm Bakanımız ve Telif Hakları Genel Müdürlüğümüz var, bunu samimiyetle söylüyorum.”
TÜRES – Tüm Restoranlar ve Tüm Otelciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl, sektür için tarihi bir gün yaşandığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Sektörümüz için tarihi bir gün. 20 yıldır bu iş ile uğraşıyorum ve nihayet çözüme ulaştık. Tüm sektörümüz adına Bakanımıza, Bakanlığımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
TURYİD – Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer de müzik ve gastronominin ayrılmaz bir bütün olduğunu belirterek şu sözleri dile getirdi:
“Yemek ve Müzik… Bedeni besleyen tatlarla, ruhu besleyen müzik ayrılmaz bir ikilidir. Bugün başka bir medeniyetin imzaları atılıyor ve uzun yıllardır çözüm bekleyen çok önemli bir sorun nihayet sonuca ulaşıyor. Sanatçıların yasal haklarını koruyan bu anlaşma sektör adına çok önemli bir gelişmedir.”
Son olarak, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, bu tarihi anlaşmanın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın vizyoner adımlarıyla gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi:
“Telif hakları konusunda adil, eşitlik esaslı yeni bir uygulama benimsenerek turizm tesislerinde ‘Müzik Lisansı’ ibraz zorunluluğu getirilmiştir. Bu, sanatçı haklarını koruma adına çok önemli bir ilerlemedir.”